Există poate în lume foarte puţine ţări care se pot lăuda cu o bogăţie aşa de mare de plante medicinale. Din păcate la noi acum nu se mai pune mare bază pe tratamentele naturiste sau mai exact pe cele fito-terapeutice, cu toate că se cunoaşte faptul că 1 din 5 medicamente este făcut cu ajutorul acestor plante.
De asemenea la multe medicamente s-a căutat cu ajutorul diverselor substanţe chimice să se reproducă în laborator o parte din principiile active ale plantelor. Într-adevăr de foarte multe ori s-a reuşit acest lucru cu mai mult, sau mai puţin succes. Acestea toate sunt de fapt nişte copii, care nu vor putea niciodată să reproducă în totalitate toate principiile din plantele respective şi deci nu vor avea nici pe departe aceleaşi calităţi ca plantele din care sunt făcute.
S-a pus mare bază pe antibiotice în terapeutică. Există multe antibiotice, dar există şi o serie de bolnavi care se tratează ani de zile să zicem de un stafilococ şi nu obţin vindecarea, pentru că şi agenţii patogeni s-au diversificat, găsind posibilitatea de a anula efectele distrugătoare pentru ei a antibioticelor. Pentru că tot am ajuns la stafilococi pot să amintesc că şi astăzi Brusturele poate să-l distrugă datorită lactonei. În această carte veţi vedea că există de exemplu cimbru care poate să distrugă şi streptococul şi stafilococul. Când se cunosc efectele secundare ale antibioticelor totuşi se mai practică folosirea nejustificată a unor antibiotice, atunci când acest consum nu este justificat (gripă, etc).
Un dascăl mare spunea odată: nu se trage cu tunul după muşte. Ei bine acum exact aşa se face, pentru un microb minuscul se foloseşte o întreagă baterie de antibiotice, care nu fac decât să producă un dezastru mai mare în organism.
Vă mai dau un exemplu mai puţin cunoscut. Călţunaşii sunt foarte utili în lupta cu cancerul, candidoza, etc, şi sunt un alt antibiotic rebutabil, care poate rivaliza cu multe medicamente de sinteză.
Nu vreau să minimalizez rolul medicului şi nici al chimiştilor, farmaciştilor şi al celor care se apleacă cu dragoste şi caută să găsească tratamente cât mai eficiente pentru diverse boli. Vreau în schimb să arăt că plantele medicinale sunt de mii de ani valoroase şi vor fi valoroase indiferent cât de complex va fi medicamentul care se va putea face, planta rămâne şi va continua să vindece şi peste sute de ani şi multe medicamente de sinteză vor fi demult uitate, chiar dacă astăzi sunt ridicate În slăvi şi divinizate aproape.
Doresc din toată inima ca o dată să se poată şi medici apleca cu dăruire asupra acestor minunate plante şi să accepte că există tratamente pentru aproape toate afecţiunile în special cronice în plantele medicinale.
Nu am reuşit să scriu despre toate plantele medicinale, pentru că ar fi trebuit să scriu foarte mult faţă de ceea ce am scris şi atunci preţul cărţii ar fi fost prea mare. Cerem pentru acest lucru iertare cititorilor. De asemenea n-am putut să scriem amănunţit pentru fiecare afecţiune tratamentul indicat, dar sperăm să vă puteţi descurca cu ceea ce am scris.



În cazul în care doriţi mai multe amănunte despre anumite plante atunci vă rog să ne scrieţi:

Eugen Giurgiu Str. Aleea Detunata bloc D2 scara A ap. 19 Alba Iulia cod poÅŸtal: 510064 sau
telefonic :0258\833500sau Mobil: 0741928880
Vă mulţumim anticipat pentru aceste scrisori care le aşteptăm cu nerăbdare. Autorii


Puteti citi acest excelent ghid al plantelor medicinale importante AICI

Multa sanatate!