Rezultate 1 la 6 din 6
 1. #1
  Membru activ Misi's Avatar
  Data inscrierii
  10.2008
  Locatie
  Toplita HR
  Mesaje
  96

  Implicit Surub sau lipire?(cositorit)

  Pentru a realiza conexiuni electrice,unii prefera lipirea(cositorirea) conductoarelor de cupru. Altii,prefera strangerea cu surub si piulita a conductoarelor de cupru.Este regula in acest sens,cand se utilizeaza prima,si cand a doua varianta ?
  Sau care dintre aceste doua modalitati trebuie utilizat?Cu motivari , bineinteles.

 2. #2

  Implicit cositorit

  Cred ca cea mai buna metoda e cositorirea. Desi e destul de complicat de realizat. Necesita un fel de creuzet in care se topeste cositorul apoi cu cositorul topit si se imerseaza capetele firelor de cupru. Cred ca merge si cu un letcon cu gaz dar e mult mai scump. Unul din principalele avantaje ale cositoririi e reducerea rezistentei de contact intre fire. Si conexiunea prin surub e buna insa, dupa parerea mea, din punct de vedere electric cea mai buna e cositorirea.

 3. #3
  Membru activ Misi's Avatar
  Data inscrierii
  10.2008
  Locatie
  Toplita HR
  Mesaje
  96

  Implicit Surub sau lipire (cositorit)

  In multe privinte ai dreptate, Kareka, dar sunt si dezavantaje la cositorire.
  Piesele trebuiesc decapate, ori cel si mai bun decapant poate genera coroziune.In zona cositorita a conductorului de cupru totdeauna apar ruperi de fire,cositorul limitind f mult elasticitatea si de altfel,mica al cuprului.
  Si inca un aspect : a cositori bine, si frumos, nu oricine stie,pe cand strangerea surubului, a piulitei,a clemei, e la indemana oricui,doar scule adecvate trebuiesc.Se spune ca simbolul electricianului roman e << clestele patent cu maner izolat >>,nu trusa de chei fixe.Dar in unele tari ,este chiar interzisa folosirea patentului,precum si cositorirea .Dar sa admitem si opinia cum ca nimic nu trebuie sa dureze o vesnicie...Oricum,msi de interventie,poate isi mai expun si altii experientele in domeniu.

 4. #4
  meta prompter Alex's Avatar
  Data inscrierii
  02.2005
  Locatie
  Bucuresti
  Mesaje
  630

  Implicit

  Eh, Misi, daca astrangi prea tare surubul poti reteza firul Cred ca multi au patit-o la viata lor (fie vorba de riglete, stechere sau alte dracovenii electrice). Cositorirea limiteaza drastic viteza de inlocuire - asta e clar, dar atunci cand e vorba de lucrari de finete sau conductori/fire foarte subtiri este singura solutie sigura si curata (e parerea mea, evident).
  uninvolved

 5. #5

  Implicit conexiune

  Am spus ca mi se pare mai buna cositorirea insa tot cleme cu suruburi *folosesc si eu. Asta in cazul in care nu fac o conexiune tipic romaneasca (patent+banda izolatoare)

 6. #6
  Membru activ Misi's Avatar
  Data inscrierii
  10.2008
  Locatie
  Toplita HR
  Mesaje
  96

  Implicit

  Da, ambele metode au utilitatea specifica.Intrebarea am pus -o in privinta unor conexiuni cu conductori mai groase, sa zicem de la 0,5 mm in sus,sau chiar peste 1 mm.Parera mea e ca utilizarea clemelor ( papuci de cablu, mai simplu ) cu strangere cu cleste anume pentru aceasta operatie,este cea mai buna solutie.Dar bineinteles, la fire mai subtiri nu se poate utiliza, solutia ramanand - cositorirea.
  Eu as spune ca si conexiunea tipic -romaneasca este justificata,in anumite situatii.

Discutii similare

 1. Cupru sau aluminiu ?
  By Misi in forum Muzica
  Raspunsuri: 14
  Ultimul Mesaj: 30.05.2014, 21:08
 2. Axis sau FEAT?
  By Florin24 in forum Software proiectare (CAD) si adiacente
  Raspunsuri: 0
  Ultimul Mesaj: 02.06.2005, 18:54

Bookmarks

Permisiuni Publicare

 • You Nu poti publica discutii/subiecte noi
 • You Nu poti publica mesaje/raspunsuri
 • Nu poti adauga atasamente
 • Nu poti sa-ti editezi mesajele
 •