Rezultate 1 la 3 din 3
 1. #1

  Implicit pompa de apa actionata cu rotzi dintzate de la bicicleta

  vreu sa construiesc o pompa de apa actzionata cu ajutorul unui sistem de rotzi dintzate cu lant de bicicleta fixat pe un suport tip bicileta deoarece am mai multa forta in picioare,si vreu sa ridic 200 litrii apa dintro cada de la nivelul solului intr-un butoi vopsit negru ( cu bitum) la diferentza de nivel de 3 metri ,cine ma ajuta cu detalii pentru pompa cum o confectzionez si ce turatzie trebuie sa i dau la ax (prefer un sistem asemanator unei elicii incapsualte in care apa intra tangenztzial .....oricum un sistem foarte usir de construit)

 2. #2
  Membru activ Misi's Avatar
  Data inscrierii
  10.2008
  Locatie
  Toplita HR
  Mesaje
  96

  Implicit Pompa de apa

  As propune o pompa , ce - i drept,cam primitiva,dar in conditiile expuse,se poate realiza, si de ce nu, chiar si merita.
  In interiorul unui tub de lungimea dorita , sa zicem de plastic, cu diametrul nu prea mare,(cca 80 - 120 mm)se monteaza un ax,cu paleta elicoidala de un anumit pas,pe toata lungimea tubului.Capatul inferior al tubului ,se introduce in vasul de unde se preia apa,la capatul superior se asigura refularea apei in recipientul superior.Axul se poate actiona cu doua sau trei roti dintate, de tip de transmisie cu lant ,folosite la biciclete.Constructia in sine ,<< designe >> - ul ramane la alegera executantului.Daca doresti, pot reveni cu schita ,si amanunte de executie.
  Debitul se obtine din numarul de rotatii al axului ,nu este critica,doar in privinta scaparilor de apa .Un calcul aproximativ :
  D ( l/min) = c x A ( dm2) x p ( dm) x n (rot/min)
  unde D : debit, in litrii pe minut, A : sectiunea tubului, in decimetrii patrati, p : pasul paletei elicoidale, in decimetrii, n :numar de rotatii pe minut. Valoarea din calcul se inmulteste cu un coeficient subunitar,in
  formula notata cu <c >, care se refera la pierderile din cauza neetanseitatii,si a pantei alese la pozitionarea tubului.
  Last edited by Misi; 28.07.2009 at 20:18.

 3. #3
  Membru activ Misi's Avatar
  Data inscrierii
  10.2008
  Locatie
  Toplita HR
  Mesaje
  96

  Implicit Pompa de apa

  O alta varianta, poate mai eficienta,cu randament mult mai bun, si relativ simplu de realizat:
  << Pompa cu dopuri >> , adica niste discuri de plastic, insirati pe un lant de bicicleta, intins intre 2 roti de lant.Discurile sunt prevazute in centru, pe ambele parti ,cu piesa de racordare cu lant de bicicleta. Una din portiunile drepte al lantului este trecut prin teava de plastic.Rotile trebuiesc modificate ca sa permita rularea lantului cu discurile.
  Se poate realiza o turatie de cca 80 - 160 rot pe minut,cu pedalele,asta insemnand debitul :
  D ( l/min) = c x A (aria sectiunii tevii in dm2) x v (viteza de deplasare al discurilor,in m/min). Diamertul maxim al tevii este limitat de greutatea coloanei de apa din teava.Factorul << c >>, numar subunitar, se refera la scaperi prin neetanseitati intre teava si discurile.
  Last edited by Misi; 08.08.2009 at 10:46.

Discutii similare

 1. Alimentare cu apa
  By Misi in forum Instalatii sanitare, retele de alimentare cu apa si canalizare
  Raspunsuri: 0
  Ultimul Mesaj: 28.10.2009, 21:10
 2. Pompa energie solara WILO Eco-St
  By amarok in forum Instaltii solare
  Raspunsuri: 0
  Ultimul Mesaj: 20.05.2007, 14:27

Bookmarks

Permisiuni Publicare

 • You Nu poti publica discutii/subiecte noi
 • You Nu poti publica mesaje/raspunsuri
 • Nu poti adauga atasamente
 • Nu poti sa-ti editezi mesajele
 •