Citat din EVZ:

„Prezenţa pesticidelor a fost identificată în 49,5% dintre fructele, legumele şi cerealele produse în UE în anul 2006. Per total, aproape 4,7% dintre fructele şi legumele analizate conţin pesticide în concentraţii care depăş esc limitele legale. Cerealele sunt din ce în ce mai contaminate: în anul 2006 nivelul este de 27,2%, în timp ce în 2005 nivelul era de 21%“, potrivit unui comunicat al Mişcării pentru Drepturile Generaţiilor Viitoare, un ONG din Franţa care prezintă în premieră un raport al UE, programat să apară săptămână viitoare.

Specialiştii nu sunt deloc surprinşi de concluziile raportului. „Pesticidele sunt folosite pentru a scăpa de bolile şi dăunătorii fructelor şi legumelor. Acestea arată mai bine, producţia este mai mare. Pesticidele sunt însă liposolubile, sunt absorbite mai ales în coajă şi devin foarte periculoase pentru consumatori“, explică directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta spune că cele mai contaminate produse sunt bananele, vinetele, strugurii, ardeii şi merele, care se stropesc şi de 15-20 de ori.

Determinarea reziduurilor nu se face sistematic în România, ci prin sondaj. „Cel mai mult se merge pe declaraţia producătorului sau importatorului, deci formal“, mai spune el.
Ce dreaq sa mai facem? Ce mai mancam? Ne facem fermieri toti si traim din productia proprie?
Sursa si restul articolului: EVZ