Rezultate 1 la 6 din 6
 1. #1
  meta prompter Alex's Avatar
  Data inscrierii
  02.2005
  Locatie
  Bucuresti
  Mesaje
  630

  Question Cum se calculeaza necesarul de... BTU?

  Unii o stiu. Altii nu. Pe UNII ii rog sa detalieze. Pe ALTII ii rog sa comenteze si/sau sa intrebe. Primul dintre UNII care va raspunde corect si ok dpdv informational, va fi propus moderator pentru sectiunea "Aer conditionat" din cadrul acestui forum si va avea parte si de un premiu special.
  Last edited by Alex; 28.05.2008 at 01:01.
  uninvolved

 2. #2
  Membru activ gringo's Avatar
  Data inscrierii
  05.2008
  Mesaje
  122

  Implicit

  Uite un program foarte util in acest sens (COOLPACK): http://www.et.web.mek.dtu.dk/Coolpack/UK/index.html
  Poate il puneti si voi la download...

 3. #3
  teh_watchdog®@Prohabitat.ro

 4. #4
  Incepator Relu's Avatar
  Data inscrierii
  02.2007
  Mesaje
  5

  Implicit

  Stimati Domni,

  Cereti un pic prea mult, dupa parerea mea...asta consider gandind ca doriti sa se si inteleaga ce se va spune despre necesarul de racire al unui spatiu. Sunt cursuri intregi, stas-uri si notiuni elementare ce trebuiesc sa faca parte din bagajul de cunostinte si experienta unei persoane pentru a intelege acest lucru.
  Nu vreau sa se simta cineva jignit insa consider ca o persoana care are studii de specialitate stie despre aceste calcule iar o persoana care nu are studii de specialitate ii va fi extrem de greu sa le inteleaga.
  Daca doriti doar un program de calcul...sunt multe pe 'net.
  Voi incerca, fara sa aspir la vre-un premiu, sa schitez un calcul de necesar de racire pe scurt.

  Cel mai usor de inteles sunt aporturile interne de caldura...aceste provin de la oameni, aparate electrice , iluminat si orice sursa ce degaja caldura. In mod normal orice consumator electric degaja caldura avand in vedere ca energia electrica prin consum se transforma intr-o forma de caldura....radiatie...convectie...lumina...etc...
  Putin mai complicate sunt aporturile externe ce se impart in doua si anume aporturi prin elemente inertiale (pereti/terasa - numite asa datorita inertiei termice - acumuleaza caldura si o degaja in timp, peste o perioada de timp - exemplu noptile calduroase din blocuri cand afara este racoare) si aporturi prin elemente neinertiale - ferestre.
  Aceste aporturi externe depinde foarte mult de orientarea fata de punctele cardinale pentru ca sunt in directa corelare cu radiatia solara directa. Nu vor putea fi comparate aporturile printr-un element orientat N cu alt element orientat S. Aporturile de caldura prin ferestre pot fi diminuate prin elemente de umbrire...interne sau externe...asta insa in detrimentul luminii naturale...

  Acestea sunt cele doua mari categorii de aporturi interne ( exceptand zona industriala) ce trebuiesc luate in calcul. Necesarul de racire, la fel ca necesarul de incalzire nu poate fi "ghicit" de producatori prin indici la metru cub sau metru patrat. Am avut surpriza sa merg la un magazin si sa fiu martor la o discutie dintre un vanzator si un cumparator ce dorea sa achizitioneze cateva radiatoare...si vanzatorul ii intreba ce suprafate au camerele...ca ii spune el ce radiatoare ii trebuiesc. Si neavand ce face l-am intrebat pe vanzator de ce nu il intreaba si de gradul de vitrare al camerelor...iar reactia cumparatorului...a fost de genul...ca stie vanzatorul ce vinde....Sunt sigur ca ii este bine domnului cumparator insa probabil ca a cumparat o suprafata dubla de radiatoare.
  De aceea , in lipsa unui calcul real al sarcinii de racire necesare intocmit de un inginer de specialitate, va recomand utilizarea programelor de pe 'net insa cele ce va cer suprafata si orientarea peretilor/ferestrelor .

 5. #5

  Implicit

  suprafata in m2 inmultita cu inaltimea camerei inmultita cu 139 si va da necesitatea de btu(Ex: pt 25 de m2 cu inaltimea de 3 aveti nevoie de 10425 btu/h deci trebuie sa achizitionati un Ac de 12000 btu/h)
  Last edited by alexandra30; 06.10.2010 at 14:19.

 6. #6
  meta prompter Alex's Avatar
  Data inscrierii
  02.2005
  Locatie
  Bucuresti
  Mesaje
  630

  Implicit Calculator BTU online

  http://www.goodhousekeeping.com/home...ner-calculator
  http://www.calculator.net/btu-calculator.html - la acesta se pot selecta metri ca unitate de masura a volumului
  uninvolved

Discutii similare

 1. Cum se spune corect? :)
  By itiberiu in forum Instalatii termice, climatizare si ventilare
  Raspunsuri: 5
  Ultimul Mesaj: 25.02.2013, 19:19
 2. IKEA - cum vi se pare?
  By eco in forum DIY
  Raspunsuri: 1
  Ultimul Mesaj: 28.07.2007, 23:21

Bookmarks

Permisiuni Publicare

 • You Nu poti publica discutii/subiecte noi
 • You Nu poti publica mesaje/raspunsuri
 • Nu poti adauga atasamente
 • Nu poti sa-ti editezi mesajele
 •