Rezultate 1 la 1 din 1
 1. #1
  Membru activ eco's Avatar
  Data inscrierii
  04.2007
  Locatie
  Timisoara
  Mesaje
  58

  Implicit Părintele Patriarh Teoctist a trecut la cele veşnice

  COMUNICAT DE PRESÄ‚

  Părintele Patriarh Teoctist a trecut la cele veşnice

  Cu profundă durere, Biroul de Presă al Patriarhiei Române anunţă trecerea la Domnul a celui ce a fost Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al Cezareei Capadociei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Părinte Teoctist Arăpaşu.  Născut pe plaiuri botoşănene, atras de la o vârstă fragedă de viaţa monahală, Părintele Patriarh Teoctist a urcat treptele ierarhiei bisericeşti începând din anii 1940. Vrednic ucenic al Patriarhului Justinian Marina, Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist s-a dovedit a fi un slujitor de nădejde în ogorul Domnului şi în activitatea sa de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

  Păstorind Biserica împreună cu ceilalţi înalţi ierarhi, în vremuri de prigoană a credinţei creştine, a ştiut, prin Harul Sfântului Duh, să conducă corabia Bisericii în misiunea încredinţată ei de Mântuitorul Iisus Hristos.

  În aceste momente de durere, suflarea ortodoxă românească se roagă Bunului Dumnezeu să aşeze sufletul Prea Fericirii Sale în corturile drepţilor, în sânul lui Avraam să-l odihnească şi cu drepţii să-l numere.

  Dumnezeu să-l odihnească în pace!

  BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHEI ROMÂNE


  Biografie:

  1915, 7 februarie – Este nascut in satul Tocileni, judetul Botosani, din parintii Dumitru si Marghioala Arapasu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora. A primit la botez numele de Toader.

  1921-1927 – A urmat scoala primara din satul natal.

  1928 – A intrat, ca frate, la Schitul Sihastria Voronei, judetul Botosani, apartinand de Manastirea Vorona din acelasi judet.


  1931, 14 septembrie – Este primit in randul fratilor – elevi la Seminarul monahal din Manastirea Neamt.

  1932-1940 – Urmeaza cursurile Seminarului Teologic special pentru monahi din Manastirea Cernica, de langa Bucuresti (director fiind Chesarie Paunescu, viitorul episcop al Dunarii de Jos), obtinand Diploma de seminar.

  1935, 6 august – A depus voturile monahale la Manastirea Bistrita-Neamt, primind numele de Teoctist.

  1937, 4 ianuarie – Mitropolitul Pimen al Moldovei aproba hirotonia monahului Teoctist in treapta de ierodiacon. A fost hirotonit de arhiereul Ilarion Bacaoanul, in biserica Precista din Roman, pe seama Manastirii Bistrita.

  1940-1944 – A urmat cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii din Bucuresti. In aceasta perioada a fost randuit, de patriarhul Nicodim, in diferite ascultari la birourile Arhiepiscopiei Bucurestilor, si apoi in postul de diacon la Catedrala Sfintei Patriarhii.

  1945 – A fost proclamat licentiat in Teologie, primind calificativul Magna cum laude pentru lucrarea sustinuta in cadrul Catedrei de Liturgica, sub conducerea Pr. Prof. Dr. Petre Vintilescu.

  1945, 1 martie – La cererea sa, a fost transferat in postul de preot la Catedrala mitropolitana din Iasi, de catre mitropolitul Irineu Mihalcescu.

  1945, 25 martie – A fost hirotonit ieromonah de Prea Sfintitul Valeriu Botosaneanul (Moglan), arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei.

  1946-1950 – La Iasi, a indeplinit, pe rand, functiile de mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane, exarh al manastirilor, iar din anul 1948, a ocupat postul de vicar administrativ al Mitropoliei, fiind ridicat la rangul de arhimandrit (1946).

  1946-1947 – A urmat cursurile Facultatii de Litere si Filozofie la Universitatea din Iasi.

  1950, 28 februarie – A fost ales de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la propunerea patriarhului Justinian, episcop-vicar al Patriarhiei, cu titlul de Botosaneanul.

  1950, 5 martie – A fost hirotonit in treapta arhieriei, in Catedrala Sfantul Spiridon-Nou din Bucuresti, de catre patriarhul Justinian, mitropolitul Firmilian al Olteniei si episcopul Chesarie al Dunarii de Jos.

  1950-1954 – A functionat ca Rector al Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, avand in acelasi timp si atributiile de Secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

  1962, 28 iulie – A fost ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc in postul de Episcop al Aradului, a avut sub jurisdictie Vicariatul de la Gyula si doua protopopiate din Banatul Sarbesc.

  1963, aprilie – Congresul Episcopiei Ortodoxe Romane din America l-a ales in postul de Episcop de Detroit, S.U.A., iar Sfantul Sinod a aprobat alegerea si i-a acordat rangul de Arhiepiscop. Din cauza neacordarii vizei, n-a putut lua in primire conducerea efectiva a Episcopiei Ortodoxe Romane din Statele Unite ale Americii si Canada.

  1969-1970 – A suplinit Episcopia Oradiei.

  1973, 28 ianuarie – A fost ales, de catre Colegiul Electoral Bisericesc, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei si instalat de patriarhul Justinian, duminica, 25 februarie 1973.

  1977, 25 septembrie – A fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc in postul de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. A fost instalat duminica, 12 octombrie 1977.

  1980 iulie – 1882 ianuarie – A suplinit postul de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Transilvaniei.

  1986, 31 iulie – 9 ianuarie – A suplinit postul de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

  1986, 9 noiembrie – Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in demnitatea de Patriarh. A fost instalat in Catedrala Sfintei Patriarhii de catre mitropolitii tarii, in prezenta patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante si a reprezentantilor forurilor de Stat, la 16 noiembrie 1986.

  1991, 11 iulie – Premiul Timotei Cipariu al Academiei Romane pentru stradania de reeditare a Bibliei de la Bucuresti (1688).

  1995 – Doctor Honoris Causa al Universitatii din Oradea (4 iunie) si al Universitatii din Bucuresti (26 octombrie).

  1999, decembrie – Membru de onoare al Academiei Romane.

  2000, 12 octombrie – Doctor Honoris Causa al Universitatii Dunarea de Jos.

  2000, 7 noiembrie – Doctor Honoris Causa al Universitatii Catolice din Lublin, Polonia.

  Sursa: http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/2007/077.html
  Imagini Atasate Imagini Atasate
  Fisiere Atasate Fisiere Atasate
  Eco here!

Bookmarks

Permisiuni Publicare

 • You Nu poti publica discutii/subiecte noi
 • You Nu poti publica mesaje/raspunsuri
 • Nu poti adauga atasamente
 • Nu poti sa-ti editezi mesajele
 •