Rezultate 1 la 8 din 8
 1. #1
  Incepator JOVANI's Avatar
  Data inscrierii
  07.2006
  Mesaje
  1

  Implicit POIECTAREA SI ALEGEREA SISTEMELOR DE VENTILATIE

  As vrea sa ma informati in legatura cu alegerea sistemei de aerisire necesare si proiectarea corecta a ei.In general ceva idei cum e mai bine etc.......
  Va multumesc........................... ;D ;D

 2. #2
  Incepator Toni's Avatar
  Data inscrierii
  12.2005
  Mesaje
  12

  Implicit 100 de solutii

  Sistemele de ventilatie sunt de 100 de feluri.
  Important este de stiut destinatia spatiului si configuratia acestuia.
  Cel mai important lucru (desi surpinzator f multi omit) este ca debitul de aer care este evacuat prin diferite metode, sa fie si introdus inapoi (acceasi cantitate sau mai mult sau mai putin in functie de solutie). Aerul introdus trebuie tratat : incazit, racit, filtrat in functie de necesitati.
  Daca doriti mai multe informatii contactati-ma ****-******

 3. #3
  Membru activ eugen's Avatar
  Data inscrierii
  05.2005
  Mesaje
  73

  Implicit Re: POIECTAREA SI ALEGEREA SISTEMELOR DE VENTILATIE

  Ideea acestui forum este de a impartasi impresii, pareri, solutii, etc... !!!
  Daca reducem o discutie (posibil de interes) la un contact telefonic privam restul membrilor acestui forum de informatie !!!
  Rugamintea este de a posta reply-uri care sa poata genera dezvoltarea (diversificarea) unei idei !

  Pentru cazuri punctuale in care se doreste ajutor direct vom folosi PM-ul !!!

  Multumesc de intelegere.

 4. #4
  Membru activ eugen's Avatar
  Data inscrierii
  05.2005
  Mesaje
  73

  Implicit Re: POIECTAREA SI ALEGEREA SISTEMELOR DE VENTILATIE

  "Aerisirea" sau sistemul de ventilatie (instalatie prin intermediul careia obtinem aer proaspat) se gandeste in functie de necesitatea pentru care se doreste a fi implementat. Astfel avem urmatoarea clasificare (generala) :
  a. Ventilatie pentru asigurarea necesitatilor fiziologice de respiratie ;
  b. Ventilatie pentru diluarea degajarilor interioare de noxe (fum de tigara, mirosuri) ;
  c. Ventilatie pentru eliminarea degajarilor nocive (vapori de cianura, acizi si alte substante periculoase) ;
  d. Ventilatie pentru aplicatii speciale (Ex : salile albe in care se vehiculeaza obligatoriu numai aer proaspat) ;
  e. Ventilatie pentru desfumare .

  Evident ca se pot crea clasificari peste clasificari functie de parametrii care se controleaza sau functie de gradul de complexitate al sistemului de tratare a aerului. Mai sus este o clasificare dupa necesitatea implementarii unui sistem de ventilatie.

  Este foarte important a se studia atent aceasta necesitate de a implementa un sistem de ventilatie deoarece sistemele de ventilatie implica costuri mari de investitie, costuri mari de intretinere si de ce nu pot crea disconfort (termic, acustic). Daca in cazul unei sali de operatie sau a unei hale de productie cu degajari nocive lucrurile sunt clare, in cazul aplicatiilor rezidentiale sau a aplicatiilor de tip cladiri de birouri problemele trebuie atent calculate.

  Cel mai simplu sistem de ventilare (dar poate cel mai "sanatos") este "ventilatia naturala" : este mai greu de calculat dar este ieftin de implementat si gratis de intretinut.

  In momentul in care vorbim de ventilare mecanica lucrurile incep sa se complice !

  Unul din cele mai simple sisteme de ventilare mecanica este urmatorul :
  1. Priza de aer proaspat, aer viciat ;
  2. Centrala de tratare ;
  3. Tubulatura de distributie/evacuare a aerului ;
  4. Terminale de introducere/evacuare a aerului in incaperi : grile, anemostate, plafoane perforate, valve, dispozitive de inductie, etc...

  Centrala de tratare aer trebuie sa realizeze uramatorul minim de conditii :
  1. Sa filtreze aerul ;
  2. Sa il incalzeasca iarna ;
  3. Sa il raceasca vara ;
  4. Sa acopere pierderile aeraulice din sistem.

  Evident lucrurile se pot complica destul de mult : recuperare caldura, dezumidificare, umidificare, filtrare adanca, preincalzire, reincalzire, etc...

  Un lucru pe care si Toni la semnalat : sa se inteleaga clar ca in momentul in care aspiri aer trebuie sa realizezi un sistem de compensare sau daca introduci aer trebuie sa si evacuezi !!!!

  In foarte pe larg cam asta implica sistemele de ventilare !!!
  Daca doresti putem intra mai in detaliu !!!

 5. #5
  Incepator IONUT's Avatar
  Data inscrierii
  10.2006
  Mesaje
  5

  Implicit Raspuns: POIECTAREA SI ALEGEREA SISTEMELOR DE VENTILATIE

  Mi-am confectionat si eu un sistem de ventilare la o ciupercarie, cu reglarea temperaturii aerului (aici mai e un pic de treaba la partea cu incalzirea). Ptr incalyirea aerului ma folosesc ?i de un sistem pasiv: schimbarea temp fumului din cos cu aerul care intra prin trecerea acestuia la admisie pe langa cos. Inca nu am dat drumul la centrala dar abia astept sa vad efectul. In cazul in care la o temp ff scazuta afara sistemul pasiv nu va face fata, voi pune pe automatizare si un sistem activ format din: ventiloconvector (radiatzor auto+ventilator), pompa de recirculare, un boiler, etc
  Problema la care stau iun dubii este urmatoarea: Exista vreun termoventil care sa masoare temp apei din biler (boiler cu serpentina care recircula agentul termic de la centrala) si sa inchida serpentina cand apa din boiler ajunge la n gC ?
  Masura iubirii lui Dumnezeu este sa-l iubim fara masura

 6. #6

  Implicit Sistem de ventilatie HIGROREGLABILA - necesar in spatiile cu tamplarie termoizol

  Sistemul de ventilatie higroreglabila este nou in Romania (cel mult un an).
  Nu sunt niste echipamente prea complicate, ba chiar deosebit de simple, insa foarte eficiente (unii dintre cei care le-au ales le considera "inteligente"). Desigur aprecierile ar putea parea exagerare, dar convingerea ca este asa cum afirm o veti avea numai atunci cand va veti convinge singuri, utilizandu-le.
  Hai sa descriu putin sistemul.
  Functionarea acestor grile se bazeaza pe proprietatea fizica a unor materiale de a se dilata si contracta in functie de procentul de umiditate relativa din mediul in care se afla. Mai pe intelesul oricui, la baza se afla un senzor de umiditate, format dintr-o textura de poliamida, care prin intermediul unor resorturi (arcuri), permite aportul de aer proaspat si/sau evacuarea aerului umed (viciat).
  La prima vedere nu este cine stie ce mare scofala. Dar sa ne gandim ca intr-un imobil cu ferestre termoizolante care ne asigura o etanseitate (aproape) perfecta, lipsa aerului, aerul inchis, mirosurile, umiditatea, oricare din acesti factori ne face sa deschidem curand fereastra, fara sa mai tinem cont ca afara este rece sau cald, nu?
  Grilele acestea insa, detecteaza singure, fara sa le facem noi nici un reglaj, fara sa le alimentam la energie electrica, ca e nevoie de aer proaspat si se deschid singure, comandate de umiditatea pe care o detecteaza in incaperile in care sunt montate (de respiratia mea... umeda). De ce se deschid la nivelul de umiditate? Pentru ca e factorul determinant pentru a se putea aprecia nevoia de ventilatie si desigur de aer proaspat.
  Ce este in plus la aceste grile fata de altele care vor sa faca aceeasi treaba?
  1. Ai asigurat permanent aer proaspat, inclusiv noaptea in dormitor (unde adesea spre dimineata e un aer inchis...), permanent controlat in functie de necesar;
  2. Ai un control mentinut al nivelului umiditatii, intre 30 % si 60 %, astfel incat sa nu se produca condens in puntile termice ale peretilor, pe geamuri sau pe anumite suprafete reci, si totodata sa nu fie nici aerul prea uscat (sub 30%);
  3. Obtii o economie de energie termica de cel putin 15%, pentru ca nu mai deschizi fereastra "dupa ureche" pentru a aerisii incaperea, nici iarna nici vara, aerisirea facandu-se automat si atat cat este nevoie;
  4. Scapi de riscurile aparitiei de mucegaiuri in zonele cu ventilatie redusa, pentru ca "grilele" se concep intr-un imobil ca un "sistem" si nu independente de celelalte grile. Grilele de evacuare se monteaza in bai si in bucatarii, fiind necesare pentru evacuarea umiditatii (ori montate pe ghenele de ventilatie sau aerisiri, ori alaturi de ventilatoare de evacuare) dar in principal pentru un control al potentialelor pierderi energetice si pastrare a unui nivel minim de umiditate in imobil.
  Intuiesc dorinta autodidactilor de ceva documentatie, am sa va dau un link:
  http://www.aerostil.ro/download/Catalog.pdf
  unde se afla un catalog de produse. Pe site sunt multe explicatii despre sistem si poate mult mai multe decat i-ar interesa pe simplii curiosi.
  Am documentatie mult mai multa pentru cei interesati "profesional".
  Este singurul sistem higroreglabil din Romania. Pretul? Foarte mic daca ne raportam la sisteme de ventilatie similare si mai ales la avantajele deosebite pe care le are acesta (practic nu are concurenta!).
  Sunt foarte multi cei care n-au auzit de asa ceva, dar au probleme mari cu aerul in spatiile echipate cu tamplarie termoizolanta. Din pacate sunt acuzati producatorii acestui tip de ferestre, dar de cele mai multe ori ei nu au absolut nicio vina. Dorinta noastra de izolare termica, ne aduce in situatia etanseizarii perfecte si implicit apar probleme...
  Va stau la dispozitie cu orice detalii.
  Ati ales bine!

 7. #7
  Incepator Relu's Avatar
  Data inscrierii
  02.2007
  Mesaje
  5

  Implicit

  Sistem de ventilatie...generic suna extrem de simplu...insa cum au scris si altii colegi inaintea mea este extrem de complicat in amanunt.
  Eu as incepe prin catalogarea acestora functie de destinatie si nu neaparat functie de sisteme....
  Probabil ca cel mai mare interes este pe departe asupra sistemelor rezidentiale.
  90% din sistemele de ventilatie pornesc de la nevoia de evacuare aer si doar 10% din nevoia de aer proaspat. (a nu se intelege ca deschiderea ferestrelor este un sistem de ventilatie...).
  Cu precadere la zonele rezidentiale, sistemele sunt bazate pe ceea ce trebuie evacuat...din bucatarie...din baie...dresinguri...debarale...camari...etc.
  Pentru aceste evacuari, literatura de specialitate recomanda urmatoarele debite : - bai - 4...5sch/h (eu recomand 8...10 ) - (1mc incapere = 8...10 mc/h debit evacuat), bucatarii = 40mc/h pentru fiecare 1 mp....
  Evident ca aceste evacuari trebuiesc compensate cu introduceri de aer. Fiind vorba de debite relativ mici, sarcina de incalzire pentru acestea pot fi introduse cu usurinta in sarcina necesara pentru elementele de incalzire.
  Introducerea acestui aer, pentru sistemele rezidentiale pot fi foarte usor realizate prin acele fante prevazute in tocul ferestrelor si usilor exterioare.
  Daca veti fi pusi in situatia in care hota din bucatarie merge insa nu evacueaza aburul...sunt doua posibilitati...ori ea este defecta...pri sistemul de evacuare este defect. Sistemul in acest caz este compus din parte de evacuare, si anume racord flexibil...tubulatura...si elementul final pentru aceasta, si partea de absorbtie...din care face parte atat usa dinspre casa cat si geamul . (daca ambele sunt inchise...hota nu va avea de unde sa evacueze aer). Am facut acesta descriere pentru a intelege nevoia de compensare...naturala sau fortata (ventilator).
  Sunt extrem de multe de spus despre aceste sisteme...
  Voi reveni ...
  O zi buna

 8. #8
  Incepator instarom's Avatar
  Data inscrierii
  08.2005
  Mesaje
  18

  Implicit

  Vechi si stufos subiect.... Din pacate, Relu, n-a mai revenit

Discutii similare

 1. tubulatura pentru ventilatie din placi alp
  By STEF in forum Instalatii termice, climatizare si ventilare
  Raspunsuri: 3
  Ultimul Mesaj: 07.05.2007, 11:24

Bookmarks

Permisiuni Publicare

 • You Nu poti publica discutii/subiecte noi
 • You Nu poti publica mesaje/raspunsuri
 • Nu poti adauga atasamente
 • Nu poti sa-ti editezi mesajele
 •