Rezultate 1 la 4 din 4

Discutie: osmoza inversa

 1. #1
  Membru activ amarok's Avatar
  Data inscrierii
  09.2005
  Mesaje
  155

  Implicit osmoza inversa

  Calitatea apei , ne cam ingrijoreaza pe toti , in oricare domeniu ar fi utilizata...Se spune ca apa plata este facuta printr-un procedeu numit , osmoza inversa...Se pare ca au aparut instalatii pt producerea apei pure , prin acest procedeu si pt locuinte...Nu stiu doar atat despre acest procedeu:un concentrat , nu stiu ce anume este exact , o membrana si 2 recipiente...A vazut cineva asemenea instalatii?..Sunt rentabile?

 2. #2
  Membru activ eugen's Avatar
  Data inscrierii
  05.2005
  Mesaje
  73

  Implicit Re: osmoza inversa

  "Ce este Osmoza Inversa : Fenomenul de osmoza se produce cand doua solutii apoase de concentratii diferite sunt situate in doua celule despartite printr-o membrana semi-permeabila. In mod natural apa pura difuzeaza prin membrana semi-permeabila din celula cu concentratie mai mica in celula cu concentratie mai mare, avand tendinta de egalizare a concentratiilor in ambele celule si deci, de stabilire a echilibrului. Pe principiul fenomenului invers celui prezentat anterior, adica prin osmoza inversa, apa pura va trece prin membrana semi-permeabila din solutia concentrata in cea diluata, in final obtinandu-se apa pura. Acest lucru se va realiza prin aplicarea unei forte asupra coloanei cu solutie concentrata care va invinge presiunea osmotica si va determina trecerea apei in celula cu solutie diluata. Filtrarea pe principiul osmozei inverse se realizeaza prin intermediul unor module compuse dintr-un vas sub presiune in care se introduc membranele filtrante. " - citat din H2O International

  Osmoza are este pana la urma un fenomen de difuzie. In cazul osmozei este vorba de lichide cu concentratii de ioni diferite separate de o membrana semipermeabila. Apa pura difuzeaza prin membrana tinzand sa echilibreze concentratiile creand in schimb o diferenta de presiune, diferenta numita presiune osmotica ! Fenomenul invers al osmozei presupune a actiona cu o forta mai mare decat presiunea osmotica si fenomenul se inverseaza (vezi mai sus) obtinand apa purificata.

  Dupa cum vezi mai sus problematica este bine studiata iar sistemele chiar functioneaza ! Exista destule firme care ofera purificatoare cu osmoza inversa de la nivel rezidential pana la nivel industrial ! Nu stiu sa iti spun care sunt preturile pentru sisteme !

  Clar este ca odata cu alinierea la normele europene va trebui sa punem la dispozitie apa pura (desigur in anumite limite), altfel se vor plati amenzi ! De asemenea o batalie mare se va da si in domeniul epurarii apelor reziduale ! Asa ca in viitor se vor antrena bani pentru implementarea sistemelor de purificare apa de consum si apa reziduala !

  Cei de la Promoterm au intrat in epurare si filtrare (osmoza inversa, dedurizare, etc...) dar au sisteme profesionale care implica si costuri mai mari decat ce exista pe piata dar am sa fac rost de documentatie tehnica si poate cu proiectul Habitatum o sa fie altfel !

 3. #3
  Membru activ amarok's Avatar
  Data inscrierii
  09.2005
  Mesaje
  155

  Implicit Re: osmoza inversa

  Am inteles , Eugen..Ma rog , nu in mare masura ..O sa trebuiasca sa mai citesc ..Am gasit ca si Romstal a intrat pe piata cu asemenea echipamente....Industriale si rezidentiale...Gelpur SL 250 , pt 250 de litri de apa desalinizata pe zi..Ocupa spatiu putin , se monteaza sub chiuveta...Si Gelpur 3000 , pt 3000 de litri de apa pura , dupa cum scrie aici , mult mai destept...Elimina materiile in suspensie printr-un proces de microfiltrare dupa care , prin intermediul membranelor osmotice sunt eliminate atraniza , sulfatii , bacteriile , virusii , microorganismele , arsenicul si plumbul...Modulele de membrane ce alcatuiesc sistemele de osmoza , sunt formate din straturi de film semipermeabil rulate in spirala...Gelpur 1100 si 1500 , au o singura componenta in miscare si anume , pompa care comprima apa...Intretinerea este foarte simpla si consuma foarte putin curent...E bine! ...Vom fi mai sanatosi

 4. #4
  Membru neotreo's Avatar
  Data inscrierii
  09.2007
  Locatie
  Bucuresti
  Mesaje
  22

  Implicit

  uite o schema a unui sistem cu osmoza inversa:

  osmoza-inversa-RO-Fitaqua.jpg

Bookmarks

Permisiuni Publicare

 • You Nu poti publica discutii/subiecte noi
 • You Nu poti publica mesaje/raspunsuri
 • Nu poti adauga atasamente
 • Nu poti sa-ti editezi mesajele
 •