Pagina 1 din 2 12 UltimaUltima
Rezultate 1 la 10 din 18
 1. #1
  Incepator criminel's Avatar
  Data inscrierii
  10.2005
  Mesaje
  18

  Implicit Efectul de pila dintre doua metale cu electronegativitate diferita

  A dori sa stiu mai multe despre "efectul de pila dintre doua metale cu electronegativitate diferita ca de exemplu Cu si Al".

 2. #2
  Membru activ eugen's Avatar
  Data inscrierii
  05.2005
  Mesaje
  73

  Implicit Radiatoare de aluminiu + tevi de cupru

  Fenomenul de care vorbesti poate fi gasit sub mai multe denumiri :

  - coroziune electrochimica : un termen mai general ;
  - coroziune galvanica : o denumire mai particulara situatiei noastre ;
  - coroziune bimetalica : chiar cazul nostru , radiatoare de aluminiu si tevi de cupru .

  Coroziunea bimetalica apare in momentul in care punem in contact (mai exect vorbind in contact electric, de exemplu prin intermediul unui conductor electric ca apa) doua metale cu potential electric diferit intr-un mediu lichid coroziv (lichid ce contine oxigen, in cazul nostru apa).

  Astfel :
  Radiatorul de aluminiu : metal electronegativ care reprezinta anodul ;
  Teava de cupru : metal electropozitiv reprezinta catodul.

  Intre cele doua elemente apare un curent care "va curge" de la anod la catod lucru care va accentua coroziunea anodului, in cazul nostru radiatorul de aluminiu.

  Fenomenul este mult mai complex si parametrii care contribuie la fenomen sunt multipli (temp. apei, debitul de apa, suprafata celor doua metale, compozitia exacta a metalelor, etc...)

 3. #3
  Incepator criminel's Avatar
  Data inscrierii
  10.2005
  Mesaje
  18

  Implicit sal

  Am inteles cam despre ce este vorba. Nu inteleg, de unde apare acest curent electric, care prin conductor(in cazul nostru apa), duce la coroziunea metalelor.

 4. #4
  Incepator criminel's Avatar
  Data inscrierii
  10.2005
  Mesaje
  18

  Implicit sal

  Ai facut un lucru minunat! Acum mai trebuie sa vedem ce raspunsuri mai primim la ultimile nelamuriri

 5. #5
  Membru activ eugen's Avatar
  Data inscrierii
  05.2005
  Mesaje
  73

  Implicit Radiatoare de aluminiu + tevi de cupru

  Hai sa o luam usor !

  In natura exista o lege deosebit de importanta : legea echilibrelor : termice, mecanice, electrice, chimice, etc...

  Putem astfel sa emitem urmatorul postulat : cand avem in interactiune 2 sisteme (de orice fel de tip vrei tu), daca acestea au potentiale diferite (orice fel de potential : termic, electric, etc...) acestea tind sa ajunga in echilibru !!! Un exemplu simplu ar fi : doua corpuri de temperaturi diferite puse in contact schimba caldura pana ajung la un echilibru termic !

  Generalizand putem sa ajungem la urmatoarea concluzie : doua metale cu potentiale electrochimice diferite tind sa ajunga la un echilibru electrochimic prin schimb de electroni (flux de electroni) ; fluxul de electroni se traduce prin curent electric;

  Cam asa se poate defini in mare efectul de pila ! Desigur, mai exista conditii care trebuiesc indeplinite pentru a se realiza un curent electric in pila ! Pentru moment ne limitam la ce am sustinut mai sus !

  Sa tragem prima concluzie (care iti raspunde la intrebarea cum apare curent electric sau altfel spus flux de electroni) :

  Doua metale cu potentiale electrochimice diferite (traduse prin electronegativitate sau electropozitivitate) tind sa ajunga in echilibru ! Acest lucru se realizeaza prin schimb de electroni => electroni schimbati realizeaza un flux ce se transmite de la un metal la altul => flux de electroni = curent electric !

  Bun ! Acum sa lamurim problema coroziunii !

  Coroziunea are doua forme de manifestare : chimica si electrochimica !

  Noi ne lovim de coroziunea electrochimica !
  Daca studiezi un tratat de chimie ai sa vezi ca pentru aparitia acestui tip de coroziune ai nevoie de un anod un catod si un electrolit adica un element galvanic !

  In cazul nostru anodul este radiatorul de aluminiu, catodul este teava de cupru si electrolitul este apa.
  In momentul acesta urmeaza o serie de reactii ELECTROCHIMICE destul de complicate !
  Pe scurt apar doua procese :
  1) Dizolvarea anodului prin cedare de electroni ;
  2) Echilibrarea primului proces printr-o reactie catodica : reducerea oxigenului dizolvat in apa (prima concluzie ar fi ca o aerisire corecta a radiatorului de aluminiu incetineste semnificativ reactia de coroziune) !

  Cam asta ar fi in mare reactia de coroziune electrochimica particularizata la cazul nostru de coroziune bimetalica sau coroziune galvanica !

  Desigur ca exista metode pentru a preveni acest fenomen (unul ar fi indepartarea oxigenului, adica o foarte buna aerisire) acoperirea cu invelisuri anticorozive si altele. Din pacate pentru o instalatie banala de incalzire nu s-ar justifica un pret mult mai ridicat al investitiei. Mai usor este sa alegi un alt tip de teava (de exemplu polietilena sau polipropilena)

  Sper ca am mai lamurit anumite aspecte !!!

 6. #6
  Incepator criminel's Avatar
  Data inscrierii
  10.2005
  Mesaje
  18

  Implicit sal

  Mi-a placut raspunsul tau. Multumesc.
  Dar se impune alta intrebare:
  Daca as monta radiatoare de Al cu teava de Cu, in cat timp s-ar coroda?
  In 1 an, in 10 ,,,in 15?
  Este acest proces de corodare atat de activ?  p.s Am inteles ca in Italia( probabil ca nunumai), se introduce in instalatie un compus care inlatura acest efect. Stii despre ce este vorba?

 7. #7
  Membru activ eugen's Avatar
  Data inscrierii
  05.2005
  Mesaje
  73

  Implicit Radiatoare de aluminiu + tevi de cupru

  In ceea ce priveste timpul de corodare nu as putea sa iti dau un raspuns exact ! Problema este ca procesul depinde de foarte multi factori :

  1. Suprafata interioara totala a tevilor de cupru si suprafata totala interioara a radiatoarelor de aluminiu ;
  2. Calitatea apei : apa dura , putin dura, dedurizata, glicolata sau distilata ; in functie de aceasta calitate apa va fi mai mult sau mai putin conducatoare ;
  3. Cat de bine este aerisita instalatia si in special radiatoarele.

  Tot ce pot sa iti spun este ca am auzit de multe cazuri in care in astfel de instalatii radiatoarele au cedat in zona de niplare (in perioada garantiei, deci probabil ca in intervalul 1-3 ani).

  De asemenea pot sa iti spun ca daca conditiile de mai sus sunt nefavorabile fenomenului de coroziune poti sa nu ai nici o problema !

  In ceea ce priveste protectia se poate aplica un film de silicat pe suprafetele interioare ale radiatoarelor astfel incat sa inhibe reactia de coroziune ! Nu cred in schimb ca la noi a incercat cineva asa ceva (inca ) !
  Cred ca cea mai buna recomandare care pot sa o fac este sa incarci o astfel de instalatiei cu apa demineralizata (care este putin conducatoare) !

 8. #8
  Incepator criminel's Avatar
  Data inscrierii
  10.2005
  Mesaje
  18

  Implicit sal

  Firma la care lucrez va aduce asemenea substanta. Acum, pana or sa inteleaga instalatorii......o sa mai dureze...
  Multumesc!

 9. #9
  Incepator Tomytzu's Avatar
  Data inscrierii
  11.2005
  Mesaje
  3

  Implicit Radiatoare de aluminiu + tevi de cupru

  din ce pricep eu aici deci 2 metale diferite venind in contact=o mica pila electrica ,pai stai asa niplele din calorifer sunt din ol ,robinetii pot sa fie din te miri ce unii mai buni sunt din bronz cromati ,nichelati etc ,deci ce sa inteleg si eu daca vin in contact cu Al =belea deci ar trebui caloriferul din aluminiu sa se dezgardineze din toate incheieturile si sa te tii frate inecuri .Problema sta cam asa procesul respectiv de electrocoroziune pina face praf si pulbere teava de cupru sau imbinarea intre ele AL Cu dureaza muuuult si bine pai pina atunci se sparge caloriferul de aluminiu. Problema este alta tine corpul de incalzire din aluminiu pina cind efectul de electrocoroziune il gaureste =nuuuu .Deci poate omul sa puna linistit calorifere de aluminiu legate cu teava de cupru ,problema este alta ,cit rezista caloriferul de aluminiu la sistemul de termoficare unde apa este tratata=ioc cind se mai fac reparatii tot noroiul din tevile aruncate in santuri ramine pe teava ,bucatile de rugina si toate minunile nu tot in calorifere ajung ca de eu pe ale mele le spal in fiecare an si cind baga caldura incalzeste comp caloriferul dupa 2 zile ultimii 2 elementi=morti reiau ciclul de spalare dupa ce inchid robinetiitur retur si il golesc si gasesc acolo noroi ca la techirghiol mai si pietricele .

 10. #10
  Membru activ snakebyte's Avatar
  Data inscrierii
  08.2005
  Locatie
  Bucuresti
  Mesaje
  54

  Implicit Radiatoare de aluminiu + tevi de cupru

  WOW :shock: voi este oameni cu carte :lol: , eu cu experienta si imi permit sa il contrazic pe Eugen care zice:
  Tot ce pot sa iti spun este ca am auzit de multe cazuri in care in astfel de instalatii radiatoarele au cedat in zona de niplare (in perioada garantiei, deci probabil ca in intervalul 1-3 ani).
  am intretinut o centrala cu instalatia de cupru si calorifere de aluminiu timp de 5 ani (nu mai tin minte marca centralei, oricum nu cred ca, conteaza) singura problema la toata instalatia era ca se infundau filtrele, instalatia era alimentata cu apa de put si avea montat pe apa rece (alimentare) 1 filtru antikalkar, 1 filtru "Y" si un filtru "Y" pe circuitul de incalzire si nu au fost proble pana la ultima mea vizita.

Pagina 1 din 2 12 UltimaUltima

Discutii similare

 1. Efectul de sera
  By Alex in forum HABITAT, MEDIU, ECOLOGIE
  Raspunsuri: 1
  Ultimul Mesaj: 18.04.2007, 21:49

Bookmarks

Permisiuni Publicare

 • You Nu poti publica discutii/subiecte noi
 • You Nu poti publica mesaje/raspunsuri
 • Nu poti adauga atasamente
 • Nu poti sa-ti editezi mesajele
 •