In primul rand va salut si doresc sa va spun ca am gasit multe lucruri utile aici pana acum, asa ca am indraznit sa fac cont si sa cer ajutor in problema mea.

Am citit o gramada de topicuri related to acest subiect, si aici si in alte parti dar as vrea sa fac si eu unul putin diferit.
Nu vreau sa discut acum despre recuperatoare de caldura si alte lucruri ci doar de anumite calcule estimari.
Ceea ce doresc sa fac este sa am un sistem de ventilare pentru casa, un sistem care sa poata aduce un aport de aer proaspat in interior. Este evident ca voi ajunge si la recuperator de caldura si altele conexe dar as vrea sa incep cu partea de "proiectare ca sa spun asa".
Doresc sa mentionez din start ca nu voi apela la un proiectant autorizat din simplul motiv ca nu mai dispun acum de bani pentru acest lucru, nu am prevazut asta de la inceput si nici nu voi avea banii necesari sa o fac functionala pana la terminarea lucrarilor. Ceea ce doresc sa fac este sa montez tubulatura pentru a nu mai face iar santier peste 1 sau 2 ani cand voi avea probabil posibilitatea sa continui si sa finalizez acest proiect.

Din motive de spatiu ma gandesc sa merg cu tubulatura de 90 de mm.
Alta idee pe care o iau in considerare este de a trage toate tuburile separat pana in mansarda unde am reusit sa fac un spatiu de aprox 1.5m x 2.5m care va fi dedicat pentru ventilatie (ventilatoare, recuperatoare, incalzitoare etc)

O sa revin in scurt timp cu planurile casei pentru a va indica unde intentionez sa pun gurile de ventilare dar pana atunci as vrea sa ma lamuresc cu privire la anumite formule de calcul

1 - cum calculez cati m3/h pot transporta prin tubul de 80mm la o viteza de max 3m/s ?
2 - cum calculez pierderile de presiune date de lungime si coturi astfel incat sa pot alege ventilatorul?

Multumesc si revin cu planurile si propunerea de asezare a gurilor