Rezultate 1 la 5 din 5
 1. #1
  Incepator Zazu's Avatar
  Data inscrierii
  01.2016
  Mesaje
  2

  Lightbulb Aspecte la care trebuie sa fim atenti cand alegem o locuinta

  Salut, intentionez sa-mi achizitionez o locuinta la cheie cu credit ipotecar. Fiind vorba de un credit,vreau sa am toate datele inainte de a alege oferta potrivita. daca pe partea de constructii si amenajari am ceva cunostinte, pe partea de instalatii as dori sa va cer sfatul in ceea ce le priveste.
  De fapt as dari sa-mi dati niste sfaturi la ce sa fiu atent pentru ca sunt convins ca nefiind ceva vizibil, instalatiile pot crea probleme in viitor fie ca e vorba de sanitare, termice, electrice sau care or mai fi, daca nu au fost facute cu buna credinta si cu rabat la calitate.
  Multumesc.

  Daca am postat intr-o categorie gresita, scuze.

 2. #2
  Friendly Advisor vlad's Avatar
  Data inscrierii
  02.2005
  Locatie
  Bucuresti
  Mesaje
  5

  Implicit

  Citat Scris Initial de Zazu VEzi Mesaj
  Salut, intentionez sa-mi achizitionez o locuinta la cheie cu credit ipotecar. Fiind vorba de un credit,vreau sa am toate datele inainte de a alege oferta potrivita. daca pe partea de constructii si amenajari am ceva cunostinte, pe partea de instalatii as dori sa va cer sfatul in ceea ce le priveste.
  De fapt as dari sa-mi dati niste sfaturi la ce sa fiu atent pentru ca sunt convins ca nefiind ceva vizibil, instalatiile pot crea probleme in viitor fie ca e vorba de sanitare, termice, electrice sau care or mai fi, daca nu au fost facute cu buna credinta si cu rabat la calitate.
  Multumesc.

  Daca am postat intr-o categorie gresita, scuze.
  Salut!

  Din punctul meu de vedere, instalatiile reprezinta punctul nevralgic al locuintelor noi, trecand cu vederea cateva cazuri izolate de apartamente de super lux care au instalatii de calitate, tot ce s-a facut dupa 2008-2009 este sub orice critica.

  La apartamentele din ansamblurile rezidentiale din Militari, Rahova, Bragadiru, Popesti Leordeni, etc, instalatiile sunt lucrate de oameni fara calificare in domeniu (lucrand pe cat se poate "la negru"), cu materiale de cea mai slaba calitate, cu o garantie numai la centrala termica (in cel mai bun caz), prost dimensionate, etc.

  Pentru a trece la subiect, o sa iti dau cateva sfaturi generale pentru instalatii:
  - primul sfat ar fi sa cauti un "consultant" pe instalatii care sa incerce sa te fereasca de calvarul de a reface instalatiile la o locuinta noua pentru care o sa platesti 25-30 de ani. Nimeni nu face asta, cred ca se pricep la toate, dupa care patimesc. Cred ca este cea mai ieftina varianta care sa te scuteasca de problemele viitoare.

  Instalatii electrice:
  - verifica bransamentul electric si statutul lui juridic, de multe ori se fac bransamente provizorii (organizare de santier) si bransamentul final te mai costa pe tine suplimentar (trebuie sa pui in contract ca vanzatorul include si costurile de bransare sau macar sa iti spuna din prima cat o sa te mai coste suplimentar).
  - verificati tipul de bransament mono, trifazat, cereti proiectul instalatiei electrice (daca exista). In momentul in care va hotarati la un apartament/casa, verificati daca s-a respectat - daca aveti cate un tablou pe etaj sau unul pe toata casa, cate circuite sunt in tablou (sugurante), cate sunt pe lumini (16A) si cate pe prize (25A) - in general, daca sunt notate in tablou (daca nu sunt, trebuiesc notate si verificate, inainte sa dati banii).
  - verificati la bucatarie sa aveti suficiente prize amplasate corespunzator (sub blat, minim 2, priza pentru hota, minim 2 prize duble pe blat) pe minim un circuit cu siguranta de 25 A.
  - verificati instalatia cu cat mai multi consumatori in functiune - lumini, CT, AC, hidrofor, etc - daca sunt variatii ale intensitatii luminii la pornirea consumatorilor, este posibil sa fie probleme pe mai departe cand vor fi in functiune si cand vor aparea mai multi vecini.

  Instalatii sanitare:
  - la sanitare sunt probleme foarte mari, in special cu calitatea apei si cu canalizarea la cartierele care nu sunt conectate la reteaua urbana. Daca vreti sa cumparati o casa "ïn camp", inainte sa semnati, chiar daca vanzatorii va asigura ca apa este 100% potabila, sa luati o proba de apa pentru o analiza (de cele mai multe ori, chiar daca putul este sapat "in centrul pamantului", apa este dura, contine HS, are foarte mult Fe, Mn si alte substante).
  - la canalizarea pentru casele "din camp" trebuie sa aveti sistem de epurare sau sa aiba ansamblul. Daca vi se spune ca aveti statie de epurare, trebuie sa aveti un panou de comanda al acesteia (trebuie sa aveti manual de utilizare si garantie de la producator) si un sistem de drenaj. Conductele de canalizare exterioare tb sa fie din PVC-KG (portocaliu) cu clapeta de sens inainte de fosa/statie, in niciun caz din teava PP (gri), daca sunt gri si vanzatorul a zis ca sunt OK - fugiti!!! Am vazut acest lucru la case de 100000 de euro in Otopeni, "statie de epurare" care era in realitate un rezervor de platic, din care plecau cateva trasee de dren si in care intrau conducte de canalizare pentru interior (gri) ingropate la 30-50 de cm de cota terenului amenajat.
  - la interior, la canalizare, trebuie vazuta aerisirea canalizarii, cum sunt sifoanele de pardoseala (trebuie sa fie cu membrana antimiros), daca aveti condens la AC, nu trebuie legat direct la canalizare. Daca simtiti miros de canalizare in bai, bucatarii, nu este semn bun, trebuie mare atentie.
  - la interior, la apa calda/rece, sunt probleme cu circulatia apei, trebuie pronite toate gurile de apa si verificat debitul (macar cate 2 in functionare simultana), trebuie verificata temperatura apei calde la baie atunci cand este pornita si bucataria (sigur vor fi surprize). CT care se pun in apartamente/case sunt potrivite pentru maximum un consumator, nu pot duce 2 consumatori simultani (macar puteti cere un discount de la vanzator, pentru ca in 2-3 ani o sa schimbati CT).
  - daca teava utilizata la instalatie este de PP-R alb ingropat (se vede la CT si la consumatori), este sigura ca a utilizat cea mai ieftina si mai rudimentara solutie , deci nu sunt de buna credinta, trebuie avuta mare grija si verificate toate debitele de la obiectele sanitare.
  - verificati cum variaza debitul apei la pornirea hidroforului (daca este cazul).

  Instalatii termice:
  - la acest capitol sunt foarte multe de spus, primul lucru este ca incalzirea este mai importanta decat finisajele (daca va este frig in casa, nu va ajuta ca gresia este "cea mai scumpa de pe Valea Cascadelor" sau daca va apare mucegai sub parchet, nu va ajuta ca este de 50 de euro/mp). Pentru instalatiile termice este bine sa fie cineva care sa te consulte la alegerea solutiei, eu voi trece cateva considerente ca sa nu platesti pentru ce nu merita.
  - sa nu credeti ca luati apartament de lux daca instalatia este cu radiatoare cu teava de PP-R ingropata, este cea mai ieftina varianta si de evitat cat mai mult. Este intalnita in special la cei care construiesc "la negru", "pe persoana fizica" in special pe la tiganii din Bucurestii Noi, Popesti Leordeni, Bragadiru (sfatul meu este sa nu cumparati de la tigani, chiar si daca sunt spalati, pana la urma cu ceva tot va pacalesc). PP-R-ul alb este pentru apa rece in cel mai bun caz, daca se utilizeaza pe radiatoare la 50-60 de grade C, nu este grantat mai mult de 3 ani.
  - o varianta mai ieftina dar OK, este cu radiatoare conectate cu teava din PEX-a. varianta de la Militari Residence cu PEX-c de la Valrom este OK pana la max. 60 grade C agentul termic daca vreti sa utilizati instalatia mai mult de 5 - 6 ani. O sa va spuna ca ei numai asta folosesc de cand construiesc, ca au experienta de 15 ani, etc. - cereti-le un cerificat de garantie de la producator pentru parametrii de lucru de +95 grade C si 6 bar(nu cu max. 95 de grade C, asta nu inseamna nimic).
  - o varianta mai de top este cu incalzire prin pardoseala, cu PEX-a. Aici sunt multe variante, in ultima vreme au aparut ff multi producatori, care isi scriu pe tevi ca sunt PEX-a - singurele tevi cu adevarat PEX-a, verificate, produse din anii '70, sunt Uponor / Wirsbo si Rehau. Restul producatorilor de "PEX-a" sunt poveste, fabrica de max. 10 ani aceste conducte si au facut undeva niste teste care le incadrau teava la nivelul "a" de reticulare, de atunci cine stie ce s-a intamplat, pentru ca teava nu are calitatile PEX-a (este o discutie lunga, care poate fi dezvoltata ulterior).
  - trebuie verificat certificatul de garantie al materialelor si al echipamentelor.
  - trebuie verificata functionarea cazanului, chiar daca cumperi casa vara, ii dai drumul ca sa verifici ca toate elementele de incalzire au agent termic, daca ai incalzire prin pardoseala te uiti daca circula apa pe toate circuitele (verificad debitmetrele daca exista), daca se inchid/deschid electrovalvele la actionarea termostatelor (cu rabdare, dureaza cam 3 minute la electrovalva deschiderea).
  - trebuie verificat codul cazanului, sa fie "in condensatie" (nu semi-condensatie, ultima minciuna a producatorilor de cazane), daca nu este, trebuie sa-i cereti vanzatorului un discount, pentru ca oricum in 2-3 ani o sa schimbati cazanul cu unul in condensatie. Cazanele de calitate sunt foarte putine si chiar si de la producatorii de renume, modelele entry-level sunt exagerat de proaste. Eu recomand: Hoval, Viessmann de la Vitodens 100 in sus, DeDietrich si Remeha.

  Mai sunt foarte multe de spus, dar voi reveni cu un update cu tepele vazute la locuintele noi, de lux.

  Multumesc!

 3. #3
  Incepator Zazu's Avatar
  Data inscrierii
  01.2016
  Mesaje
  2

  Implicit

  Buna ziua si multumesc pentru sfaturi. Am gasit o locuinta cu incalzire in pardoseala cu Purmo Diffu-Pex PE-Xa si centrala Saunier Duval si voi cere dezvoltatorului garantie de sistem; revin cu informatii.
  Cat despre partea cu alimentarea cu apa trebuie sa ma documentez, constructorul mi-a dat detalii extrem de vagi.

 4. #4

  Implicit

  Fiind un subiect util si interesant de dezbatut, l-am setat ca "important". Succes la dezbateri!
  teh_watchdog®@Prohabitat.ro

 5. #5
  Membru activ gringo's Avatar
  Data inscrierii
  05.2008
  Mesaje
  122

  Implicit

  Din pacate, sunt putine ansambluri rezidentiale in care s-a investit pentru confortul clientilor, iar acelea care in care s-a investit vin cu un pret simtitor mai mare decat cele echipate cu, sa zice, centrale termice Motan sau alte bazaconii. Dar romanashul nostru se uita la bani si nu la calitatea investitiei mai ales ca 80% din contracte sunt finantate de banci. Deci dupa ce te bagi la rate babane, iti mai crapa si centrala si stai dupa service. Daca e inca in garantie si ai bafta, treaba se rezolva. Dar daca a iesit din garantie...aia e.
  Oricum, e interesat subiectul si merita dezvoltat. Apropo de sanitare, la fosele septice se trag niste tepe de adormi daca nu te pricepi. Descopri erorile abia cand vine vidanja la prima golire. Atentie mare!
  om de bine

Discutii similare

 1. Raspunsuri: 7
  Ultimul Mesaj: 21.01.2014, 13:30
 2. Rubrici care ar mai putea fi adaugate/reorganizate
  By Messa in forum FORUM ADMINISTRATIV
  Raspunsuri: 17
  Ultimul Mesaj: 12.07.2011, 09:26
 3. Raspunsuri: 4
  Ultimul Mesaj: 10.05.2010, 20:30
 4. JOCURI PC - cand avem timp liber, ce jucam?
  By Alex in forum STIINTA, HOBBY, TIMP LIBER
  Raspunsuri: 4
  Ultimul Mesaj: 01.10.2009, 22:14

Etichetele acestei Discutii

Bookmarks

Permisiuni Publicare

 • You Nu poti publica discutii/subiecte noi
 • You Nu poti publica mesaje/raspunsuri
 • Nu poti adauga atasamente
 • Nu poti sa-ti editezi mesajele
 •