Buna ziua !

Am o fantana aflata la aprox. 200 m de casa.
Adancimea fantanii este de 13 m, (luciul apei e la 3 m fata de suprafata pamantului si pompa trage de la 9 m, ultimul tub din adanc fiind neutilizat -pentru a nu trage nisip, mal, etc).
Diferenta de nivel intre fantana si casa este de 10m, iar ultimul consumator se afla la etaj, deci la aprox. 5m fata de sol:

deci Htotal intre luciul apei si consumator = 3m+10m+5m = 18m,
si Ltotal = 200m

Teava de alimentare cu apa la casa pleaca din pompa pe un tol si se reduce pe traseu la 3/4.

Am cumparat o pompa SAER M153 cu ejector, de la Dedeman, cu urmatoarele caracteristici:
Debit: 1,9mc/h
Hrefularemax: 100 m
Habsorbitie-adancime: 9 m

Dupa calculele mele, am ajuns la concluzia ca am nevoie de pompa asta, care sa traga de la 9 m si sa impinga cat mai mult (minim 60m)

Dupa aceea, m-am gandit sa pun un vas de expansiune, pentru a evita functionarea permanenta a pompei (la fiecare deschidere de robinet) si am dimensionat un rezervor (tot din Dedeman luat) de 50 l.
Acesta l-am montat tot in caminul unde se afla pompa, adica la 200 m de casa, langa fantana.

Pentru a avea presiune in casa (depasirea pierderilor pe traseu), am reglat presostatul astfel:
P_pornire = 3 bar si
P_oprire la 4 bar.

Totul functioneaza perfect, insa am inca mici deviatii de presiune, in sensul ca daca deschid doi sau mai multi consumatori (casa are 3 camere dotate cu bai), se vede cum scade presiunea/ debitul, insa nu pana la zero (e inca debit suficient, insa se vede ca scade) si cum porneste pompa si presiunea/ debitul revin la o valoare normala.


Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. Pentru a nu se intampla aceasta fluctuatie de presiune, ar trebui sa setez P_pornire = 4bar si P_oprire 5 bar ? Din cate stiu rezervorul duce pana la 6 bar (desi e construit pentru 10 bar maxim) - E rezervor albastru.

2. Si de fapt cea mai importanta intrebare:
Avand in vedere faptul ca pompa am dimensionat-o inca de la inceput pentru a face fata singura pierderilor de presiune (pe lungimea de 200 m, si inaltimea de 18 m) (fara vas de expansiune), intrebarea este: folosind un vas de presiune, mai e nevoie ca pompa sa fie atat de puternica ?

Dimensionarea pompei se face diferit in cazul in care utilizez un vas de presiune ?????!!
E o intrebare care ma tot framanta.

Asta pentru ca am de gand sa mai fac o fantana si sa cumpar o pompa mai mica (poate si submersibila), in sensul ca debitul sa fie aproximativ la fel, insa Hrefulare sa fie mai mica, undeva la 50-60m (adica 5-6 bar), iar eu sa o utilizez la 5 bar, cu vas de presiune/ expansiune. Aceste pompe sunt ceva mai ieftine, si de aceea doresc sa stiu cum se dimensioneaza pompa, atata vreme cat ea face presiune intr-un vas si din vas practic impinge la consumator ...

Multumesc pentru raspunsuri cat mai detaliate !

George