Rezultate 1 la 7 din 7
 1. #1
  Incepator deea_g's Avatar
  Data inscrierii
  07.2010
  Mesaje
  4

  Implicit echilibrare hidraulica

  Buna ziua!

  Intrucat in blocul meu suntem destul de multi debransati s-a pus problema reechilibrarii hidraulice a sistemului de termoficare. Trecand peste faptul ca Asociatia vrea sa-i oblige pe cei debransati sa plateasca toata operatiunea (desi legea obliga la aceste costuri pe intreaga asociatie de proprietari), as dori sa-mi explice cineva cum se face practic acest lucru, deoarece am auzit variante diferite (de la 2 admin diferiti) si incerc sa-mi fac o idee cat ar costa. Admin nostru mi-a spus ca se poate rezolva prin montarea unui singur robinet care sa reduca diametrul tevii prin care intra in bloc agentul termic proportional cu numarul de bransati ramasi. De la altcineva am inteles ca trebuie echilibrata fiecare coloana prin montarea de robineti pe tur si retur. Avem apartament cu patru camere si am numarat nu mai putin de 5 coloane x 2 tevi = 10 robineti :o daca un robinet e undeva pe la 500 - 600 ron ... nu mai vreau sa fac calcul :'(.
  Va rog mult sa ma lamuriti in aceasta problema!

 2. #2
  Incepator deea_g's Avatar
  Data inscrierii
  07.2010
  Mesaje
  4

  Implicit

  Nu ma poate juta nimeni?

 3. #3
  Membru activ amarok's Avatar
  Data inscrierii
  09.2005
  Mesaje
  155

  Implicit

  Care este motivul pt care instalatia termica trebuie reechilibrata?...Exista coloane pe care nu circula agentul termic sau calorifere in bloc , care nu se incalzesc?
  Last edited by amarok; 13.07.2010 at 09:21.

 4. #4
  Incepator deea_g's Avatar
  Data inscrierii
  07.2010
  Mesaje
  4

  Implicit

  nu as putea sa va raspund pt ca deocamdata nu s-a facut o evaluare propriu-zisa a situatiei. Problema s-a pus deocamdata la nivel de discutie pt ca in referatul tehnic pe care asociatia de proprietari trebuie sa il solicite de la sistemtul local de termoficare (dupa noile reglementari) apar mentiuni cu privire la posibilitatea scaderii eficientei sistemtului de termoficare al blocului si la necesitatea specificarii masurilor ce se vor lua in acest sens in proiectul de debransare (iarasi ceva nou), inclusiv echilibrarea hidraulica sau redimensionarea instalatiei. Stiu ca asta-iarna, cand inca nu eram debransata se auzeau zgomote in tevile de caldura, ca niste bolboroseli, nu stiu daca au neaparat legatura cu faptul ca sunt debransate 20 de apartamente din 70. Inteleg ca apar niste fenomene in cazul debransarii unui numar semnificativ de calorifere (ca in fond se inchid niste calorifere dintr-un ansamblu), dar nu stiu exact in ce constau si nici nu cred ca sunt atat de grave cum sugereaza termoficarea in referatul respectiv. cred ca incearca si sa asmuta vecinii unii impotriva altora ca sa mai franeze debransarile. Nu am gasit niciun specialist care sa explice concret ce se intampla, in ce ar consta echilibrarea asta si ce costuri ma mai asteapta. daca puteti sa ma mai luminati ...

 5. #5
  Membru activ amarok's Avatar
  Data inscrierii
  09.2005
  Mesaje
  155

  Implicit

  Cei de la termoficare incearca in fel si chip sa opreasca debransarile...Normal , pierd din clienti , pierd din incasari...O instalatie atunci cand este dezechilibrata hidraulic , nu functioneaza in parametrii , adica , unele radiatoare nu se incalzesc , agentul termic nu are o circulatie buna in coloane...Echilibrarea hidraulica corecta se face prin inlocuirea coloanelor si dimensionarea corecta pt necesarul de agent termic care trebuie consumat...Dar daca nu exista un astfel de inconvenient in fuctionare , atunci cand toata instalatia blocului este in sarcina maxima , nu are sens sa se faca echilibrare...Montarea robinetilor in subsol pe coloane in vederea echilibrarii , este un fel de improvizatie...Nimeni nu poate "nimeri" cat trebuie inchis sau deschis un robinet...Se face asa , la "plesneala"...Echilibrarea hidraulica nu iese decat pe calculul pe hartie...http://forum.prohabitat.ro/threads/2522-Inlocuire-calorifere Aici , Eugen , explica in amanunt un astfel de calcul al debitelor si echilibrarii hidraulice dintr-o inst termica...Parerea mea , daca instalatia pe timpul iernii functioneaza normal , nu are sens sa se faca ceva in sensul echilibrarii-(montaj de robineti , sau schimbari de coloane)...Asa , dezechilibrele termice apar incepand de la punctul termic pe tot cvartalul de blocuri , alimentate din acest punct termic...Odata cu debransarile , echilibrarea termica ar trebui sa inceapa din punctul termic , inclusiv cu schimbarea magistralelor din pamant...Oare cei de la termoficare fac acest lucru?...Ma indoiesc

 6. #6
  Incepator deea_g's Avatar
  Data inscrierii
  07.2010
  Mesaje
  4

  Implicit

  multumesc pentru explicatii! Voi incerca sa aflu daca au existat probleme cu incalzirea, desi nu am auzit pe cineva sa se planga in bloc. factura la noi a fost mare pe timpul iernii, dar nu cred ca este exagerata pentru cat de frig a fost anul acesta - pentru 4 camere, S U 76 mp, 5 calorifere, in ianuarie 709 RON, pt tot ce inseamna intretinere. Motivul pentru care vreau sa ma debransez este ca nu cred ca acest sistem la comun va putea fi vreodata mai eficient decat cel individual. traseul parcurs de agentul termic este lung, pierderile sunt inevitabile, tevile sunt asa cum sunt (prost sau deloc izolate), iar pretul pe gcal mi se pare pur si simplu necinstit, calculat ca sa convina unor interese, nu ca sa reflecte adevaratul consum cu producerea caldurii. de ca sa fiu la cheremul unor escroci?

 7. #7
  Membru activ amarok's Avatar
  Data inscrierii
  09.2005
  Mesaje
  155

  Implicit

  Cu placere!...Traim vremuri de marete schimbari-din rau in mai rau...Se pare ca o sa cam schimbam urarile...In loc de "o zi buna" , "debransare usoara"!)

Bookmarks

Permisiuni Publicare

 • You Nu poti publica discutii/subiecte noi
 • You Nu poti publica mesaje/raspunsuri
 • Nu poti adauga atasamente
 • Nu poti sa-ti editezi mesajele
 •