Rezultate 1 la 3 din 3
 1. #1
  Incepator andra's Avatar
  Data inscrierii
  07.2010
  Mesaje
  1

  Implicit Intrebare pompe de caldura

  Cine ma poate ajuta sa imi spuna ce fel de pompe sunt in atasament ... engleza asta .. ma pote auta cineva cu un principiu de functionare detaliat


  Multumesc

  Cu stima A Tuturiga[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Iuliana/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002.jpg[/IMG]
  Fisiere Atasate Fisiere Atasate

 2. #2

  Implicit

  Figura de sus: pompa de calduraaer-aer
  Figura de jos: pompa de caldurageotermala.
  Daca vrei detalii despre acestesisteme poti sa intri pe siteul Societatii Romane Geoexchange sau pe siteul ASAGeoexchange unde vei gasi descrieri ale sistemelor de pompe de cadlura carefolosesc energia pamantului (pompe de caldura geotermale/geotermice).

 3. #3
  Incepator gica70's Avatar
  Data inscrierii
  08.2016
  Mesaje
  1

  Implicit

  Andra, daca nu te-a lamurit nimeni pana acum incerc eu (chiar daca au trecut 6ani!). Pentru intelegere mai usoara propun o pompa apa/apa; asta inseamna ca sursa primara este apa (in exterior) iar sursa care incalzeste casa este tot apa.
  Dupa cum se vede am mai propus ca pompa aduce caldura de afara in casa (ea poate si scoate caldura din casa, vara, bineinteles. Dar apa de afara este rece (presupunem ca are 10gr. C), cum sa incalzeasca interiorul unei case unde avem nevoie de 30grC,(o alta presupunere) in calorifere pe unde circula apa? Aceste valori au fost alese tocmai pentru o intelegere usoara.
  Acum trebuie sa definim cantitatea de caldura care este notata cu Q=m*c*t unde m este masa apei iar c este caldura specifica iar t este temperatura. Daca am ales apa de afara din care extrag caldura (un iaz, o fantana) tot cu ajutorul apei (regasita in calorifere, tot o presupunere) atunci putem scrie ca Q exterior=m1*10 iar Q extras pentru incalzire necesar este m2*30.
  Daca facem ecuatia Q cedat=Q primit avem: 10m1=30m2. Se vede clar ca m1=3m2, deci: pompa de caldura extrage caldura dintr-o cantitate mai mare de apa (in cazul nostru de 3 ori, deci debitul extern va fi de 3 ori mai mare decat cel prin calorifere) la o temperatura mai mica si o transfera intr-o cantitate de apa mai mica dar la o temperatura mai mare tocmai pentru a ajunge la echilibru (egalitate).
  De aceea se recomanda ca suprafata captatorilor (este un exemplu de captatori orizontali) sa fie de cel putin de 3-4 ori mai mare decat suprafata radianta (aici trebuie spus ca aceste instalatii lucreaza mai eficient la temperaturi mici, deci se recomanda incalzire prin pardoseala). De fapt nu e vorba numai de suprafata ci de volumul apei, a masei.
  Toate acestea se intampla cu un pret, transportul acesta de energie termica din afara spre inauntru se face cu energie electrica si asa ajungem la COP, un coeficient care ne arata cata cantitate de caldura POATE extrage (daca are de unde) raportat la cantitatea de energie electrica. Interesant este ca toti producatorii numai la asta se refera, nu spun si care este randamentul transportului caldurii adica cat se pierde la extragere.
  Bineinteles ca aici am scris ce se intampla teoretic si nu am intrat in mecanismul propriu-zis al fenomenelor ce se petrec in pompa, in realitate sunt pierderi de transfer termic, pierderi de natura mecanica si electrica.

Discutii similare

 1. Intrebare De Dietrich MCR 30/35 M
  By iogamac in forum Centrale termice
  Raspunsuri: 6
  Ultimul Mesaj: 13.04.2010, 22:36
 2. Calorifere-debit-caldura
  By westdesign in forum Sisteme de incalzire cu radiatoare, ventiloconvectoare, aeroterme
  Raspunsuri: 0
  Ultimul Mesaj: 18.10.2009, 22:37
 3. Raspunsuri: 2
  Ultimul Mesaj: 11.10.2009, 21:07
 4. Alegere pompe cazane
  By criminel in forum Proiectare si documentare
  Raspunsuri: 5
  Ultimul Mesaj: 23.06.2009, 16:44
 5. pompe de caldura
  By pictorul in forum Pompe de caldura
  Raspunsuri: 8
  Ultimul Mesaj: 23.02.2008, 00:49

Bookmarks

Permisiuni Publicare

 • You Nu poti publica discutii/subiecte noi
 • You Nu poti publica mesaje/raspunsuri
 • Nu poti adauga atasamente
 • Nu poti sa-ti editezi mesajele
 •